Saturday, March 6, 2010

Luahan Perasaan

Kemaafan dan Terima Kasih.....

Ini adalah sebuah kisah tentang dua orang sahabat karib yang sedang berjalan melintas gurun pasir. Di tengah perjalanan, mereka bertengkar dan salah seorang menampar temannya. Orang yang kena tampar, berasa sakit hati tanpa berkata apa-apa pun, dia menulis di atas pasir : HARI INI, SAHABAT TERBAIKKU MENAMPAR PIPIKU.

Mereka terus berjalan, sampai menemui sebuah oasis, dimana mereka membuat keputusan untuk mandi. Orang yang pipinya kena tampar dan terluka hatinya, cuba berenang namun nyaris tenggelam dan lemas, tetapi berjaya diselamatkan oleh sahabatnya. Ketika dia mulai sedar dari lemas dan rasa takut sudah hilang, dia menulis di atas sebuah batu : HARI INI, SAHABAT TERBAIKKU MENTELAMATKAN NYAWAKU.

Orang yang menolong dan menampar sahabtnya, bertanya, "Kenapa setelah saya melukai hatimu, kamu menulisnya di atas pasir, dan sekarang kamu menulis di batu ?"

Temannya sambil tersenyum menjawab, "Ketika seorang sahabat melukai kita, kita harus menulisnya di atas pasir agar angin maaf datang menghembus dan menghapuskan tulisan tersebut, Dan bila sesuatu yang luar biasa tidak hilang di tiup angin."

Moral:
Dalam hidup ini sering timbul berbeza pendapat dan konflik kerana sudut pandangan yang berbeza. Oleh sebab itu, cubalah untuk saling memaafkan dan lupakan masalah lalu. Belajarlah menulis di atas pasir...

Alangkah bahagianya hati ini jika saya dapat berbuat begitu....tapi jika hanya seorang sahaja yang berbuat demikian tetapi seorang lagi yang telah ku anggap dia adalah seorang sahabat baik ku telah membuang ku hanya kerana satu salah faham..dia telah sanggup membuang ku dari menjadi sahabtnya.. hati ku lagi bertambah gundah dan takut yang amat sangat apabila teringatkan satu hadis dari

Riwayat Bukhari dan Muslim],yang bermaksud "Janganlah kamu putuskan hubungan, belakang-membelakangi dan hasut-menghasut. Hendaklah kamu menjadi hamba Allah yang bersaudara satu sama lain dan tidak halal bagi setiap muslim mendiamkan saudaranya(tidak bertegur sapa)lebih dari 3 hari".

dia sendiri juga tidak meminta maaf kepada ku secara peribadi, adakah dia benar-benar mahu putus kan persahabatan yang telah terjalin?. Dia juga tidak pernah mahu bertutur dgn ku...apa motif dia buat begitu...dia seronok ke memperlakukan kan ku begitu... sudah ramai kawan-kawan lain menasihati ku...tetapi kenapa kawan-kawan ku yang lain tidak menasihati dia juga. tolong la sabat-sahabat ku....saya pohon nasihatila dia jiga...kerana saya tidak mahu semua ini terjadi...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...